Jeux de Rôles Grandeur Nature poprvé


Redakce Brno - zveřejněno21 Leden 2013

 

Tady u nás, v naší malé středoevropské kotlince, vnímáme většinou jen sebe a naše blízké okolí. Navíc se v poslední době začínáme zavírat do malých lokalizovaných skupinek a nevnímáme, co se děje za devatero horami a devatero řekami. Rád bych proto zahájil tímto článkem sérii textů o tom, jaké larpy se tvoří za hranicemi. A začal bych zemí, o kterého toho moc nevíme - Francií.

 

Co víme úvodem:

Víme, že jsou nějaké larpy na Slovensku. Převážně proto, že téměř celá jedna generace slovenských organizátorů se přestěhovala sem do Čech a donesli nám nějaké ty zkazky. Na druhou stranu se místy na Slovensko odváží nějaký ten švarný Moravák aby zjistil, zda tam nežijí divoši.

Víme, že Německo má svůj ConQuest a Drachenfest. Že jsou to největší larpy na světě. A že všichni fantazáci a vyznavači dřeváren a fantasy světů by tam jednou chtěli jet.

Víme také, že existuje Skandinávie (pozn.: většinou už tedy ne, že je to více než jedna země, a že jsou mezi nimi velké rozdíly). Spousta lidí si myslí že od tamtud pochází komorní larpy. Ve skutečnosti je to přesně obráceně. Jako bájný Prometheus oheň z Olympu, tak Comíci přinesli komorní larpy nejenom k nám ale i sem na sever. Ale třeba kořeny jeepformy je opravdu potřeba hledat v Dánsku.   

Dokonce už i víme, že i Poláci dělají larpy. Dokonce pár Čechů a Moraváků se do Polských zemí vydalo na jejich Fantazjadu. Případně nedávno se jeden odvážlivec vypravil na druhý ročník polské larpové konference KoLa.

Méně lidí pak už ví, že existuje i něco jako larp v USA, a že to není jen fantasy a „boffer-battle“, ale že se tam hrají i vážnější věci. Informace ze Států se k nám dostávají hlavně díky larpovým novinářům či několika málo vyvolenými lidmi, kteří měli to štěstí se do Států podívat a čas pátrat.

Sem tam někdo postřehnul či zahlédl informace o larpech v Chorvatsku, a to hlavně díky tomu, že Chorvaté publikují velkou část svých textů v angličtině.

Už hodně poskromnu problesknou informace o hraní v Austrálii, na Novém Zélandě, v Izraeli, Itálii a pár dalších zemích jako třeba i Rusko o kterém prý byla přednáška na GameConu.

Ale co třeba taková Francie? Napadlo vás někdy zajímat se o to, jaké larpy se hrají právě ve Francii?

 

Francie zemí nepolíbenou:

Mě tato otázka napadla poprvé pořádně na podzim 2011, když jsem jel na svůj první pracovní pobyt právě tam, do Francie. I tento článek vzniká teď v hotelovém pokoji, ve městě Nancy, někde na půlce trasy mezi Paříží a Bruselem. Brusel není ve Francii, že? Ale zmínit jej musím. Protože i Brusel a Belgie hraje v tomto mém povídání svou určitou roli.

Zpět k larpům ve Francii. Když jsem začal zjišťovat, zda tu něco jako larp existuje, tak jsem začal nejdříve klasicky hledat na internetu. S mojí znalostí francouzštiny, která obsahuje pouze věty typy „já nemluvit francouzsky“ či „prosil bych jednu bagetu“, jsem samozřejmě na webu nic nenašel. Na stránce "larp.fr" se ukrývá asociace režisérů nebo něco podobného. Holt hledání na internetu žádné novinky nepřineslo.

Už jsem si řekl, že se asi ve Francii nic nehraje. Pak jsem narazil právě na Belgickou stránku "larp.be"a zde jsem po pár hodinách hledání dohledal něco o tom, že: „Francouzi larpy nemají. Pár jich jezdí hrávat hry sem k nám do Bruselu.

Takže jsem se smířil s tím, že nejspíš francouzského larpaře nepotkám. Ale řekl jsem si, že bych si udělal alespoň ten výlet do Bruselu a zkusil štěstí tam. Bohužel se mi to během mého prvního pobytu ve Francii loni na podzim nepodařilo. Jediný úspěch, ke kterému jsem se dopracoval bylo, že jsem zjistil, že Francouzi svým hrám neříkají „larpy“. Tedy přesněji, že nepoužívají tuto známou zkratku.

 

GN aneb larp ve francouzských barvách

Říkají tomu "Jeux de Rôles Grandeur Nature". Zkráceně jen "GN".

Od tohoto prohlédnutí jsem udělal malý krůček dál k tomu, abych objevil francouzský larp.

Objevil jsem totiž jejich místní národní sdružení, které provozuje a spravuje něco jako národní web. Tímto sdružením je Fédération francaise Jeux de Rôles Grandeur Nature zkráceně jen FédéGN a pokud hledáte adresu, je to: http://fedegn.org

Poté jsem v záplavě povinností na francouzský larp zapomněl bez toho, aniž bych se o něm něco dozvěděl. Během roku se ke mně jen donesla zprávička, že jistá nejmenovaná Darien z pochybného uskupení LarPard je prej na půl roku ve Francii. Tak jsem si řekl, že informace o francouzském larpu doveze ona. Ale jak mi před chvilkou připomněl jeden kolega, informace, které s sebou dovezla byly obdobné těm, které jsem měl já. A to, že se toho tam moc nehraje. Sem tam možná nějaká ta dřevárna či malý svět a možná nějaký airsoft. Ale že obecně tu o larpech nikdo nic neví, a že zde asi nic většího není.

Když jsem začal plánovat svou druhou pracovní cestu do Francie, tak jsem si řekl, že to nemůže být jen tak. Že přece v zemi, která sousedí s Německem, Belgií, Anglií, ve kterých jsou larpy rozšířené poměrně dost, nějaký ten larp na větší úrovni než jen „to jsme takhle jednou u nás na zahradě...“ musí existovat.

 

Pozvánka do světa GN

Rozhodl jsem se tedy do své studie francouzského larpu znovu zabrouzdat. Napsal jsem na FédéGN, zda neznají někoho, kdo hraje či tvoří larpy a byl by ochoten se se mnou o své informace podělit. Odepsali, že prej to zkusili napsat kamsi, a že mi snad někdo odpoví.

Po týdnu se nedělo nic. Tak jsem se zkusil připomenout. A světe div se. Ozvala se mi jistá Joséphine VERNEUIL (její medailonek naleznete zde). A tím to všechno začalo.

Stačilo jedno jméno někoho, kdo se v prostředí larpů pohybuje trošku déle a najednou se mi dveře francouzského larpu otevřely dokořán. Stačilo zadat jméno této dámy do internetového vyhledávače a už se na mě sesypaly stránky o larpech a nestačil jsem klikat a procházet na další a další.

Během asi 20 minut jsem věděl, že se ve Francii od roku 2006 koná mezinárodní larpová konference GNIALES, kde je téměř polovina programu anglicky a najdete tam takové věci jako využití FX efektů na larpu, storytelling, larpový workshop pro začínající tvůrce, co je to GNS model a spoustu dalších zajímavých věcí. Že existuje francouzské internetové rádio o hrách - La Radio des Jeux, kde larpy patří mezi poměrně nosná témata. Že je zde kvantum různých sdružení či asociací, které se zabývají nepřeberným spektrem larpů – od larpů pro děti od 7 let přes veškeré dřevárny a fantasy světy, po komorní larpy a larpy detektivní, jeepformu či edularpy, to či ono. Nebo třeba fakt, že komorním larpům se zde říká "Murder Party". Že je zde silná skvadra airsoft larpů. Pár let zpět proběhlo ve Francii "sčítání" hráčů airsoftu pro nějaké ministerstvo a výsledky byly v desetitisících. Že zde probíhají kurzy a workshopy pro nové organizátory, jak tvořit a pořádat larpy. Že se zde konají víkendové akce obdobné larpvíkendům, a že lze nalézt třeba i víkendy zaměřené čistě na jeepformu.  Dokonce bych na první pohled řekl, že spektrum her je pestřejší a zajímavější než v ČR.

 

Zkrátka a dobře už jen se znalostí jednoho jména se mi během pár minut otevřel celý nový svět nových a nepoznaných larpů. Zkusíme je spolu prozkoumat?

Autor: Michal "Mealtiner" Truhlář
mealtiner [at] larp [dot] cz 

 

pokračování v článku Jeux de Rôles Grandeur Nature podruhé

4.666665
Váš hlas: Žádná Průměr: 4.7 (3 hlasů)

Onehdá jsem dělala jakýsi česko-francouzský slovníček larpových pojmů i s vysvětlivkama a odkazama na různé stránky (skutečně mají tu terminologii i žánry dost jinak), odkaz zde: http://www.funklub.kvalitne.cz/glosar-larpfj.xls

UPOZORNĚNÍ: NEJSEM žádný larpový teoretik a ten slovníček se NESNAŽÍ být nějakou chytrou prací na téma larp. Je to jen tlumočnický glosář, který jsem dělala pro sebe a některé vysvětlivky jsem přidávala proto, "aby to třeba mohl použít i naprostý laik a učitelka to pochopila, až mi to bude známkovat". Ve všelijakých těch rozděleních čerpám ze své náhodné zkušenosti a náhodné intuice. Takže to prosím berte jako seznam slovíček, která máte namlátit do Gůglu, aby vám to našlo relevantní stránky, a jako seznam odkazů, které vás možná odkážou dál (ten je v tom dokumentu úplně dole).

Jinak co jsem tak zjistla, francouzský larpy jsou dost organizovaný v rámci departementů ("krajů"), takže celofrancouzské databáze se hledají blbě a i ze stránek FédéGN jsem byla moudrá jen trochu. A ano, naprostá většina všeho je francouzsky :) Jinak mi připadá, že nejčastější jsou tam různé světy typu Zlenic a všelijaké podobné věci čerpající z DnD. Obdobě našich komoráků se také říká "huis clos" - rozdíl mezi Murder party a Huis clos nechám někomu jinému. A někdy to tam hrají i ve školách (že mají prostě kroužky těchhle larpařů na univerzitách a jiných vysokých školách.)

P.S.: Kdysi jsem narazila i na francouzskou reportáž z nějakého severského larpu, kde popisoval jakýsi larp někdo z Brna. Autor článku se tam podivoval nad tím, jak je možné, že onen larp je skoro jenom pro chlapy, že u nás nemůžou hráči hrát postavu jiného pohlaví a co jsme to proboha za východní barbary :)

Matně si z literatury vzpomínám, že Murder Parties vznikly na univerzitách v USA. Jednalo se o dané scénáře, některé přenosné, jiné site-specific, ve kterých bylo hlavním úkolem rozluštění vraždy. Indicie byly rozesety mezi postavami i v herním prostoru, povětšinou pomocí rekvizit. Několik scénářů jsem zahlédl na stránkách http://www.interactivedramas.info.
Zajímalo by mě proto, jestli Francouzi pod termínem rozumí i komorní larpy bez mrtvol.

Článek se mi moc líbí a těším se na pokračování.

Ahoj.
V rámci svých diskuzí, které jsem vedl jsem si právě potřeboval ujasnit termíny, které kdo z nás používá.
A alespoň v určitých situacích to pro mne vyznělo že v poměrně dosti situacích je český termín "komorní larp" téměř synonimem pro francouzské "murder party". Resp. během dvou rozhovorů jsem k tomuto vysvětlení dospěl.


Mimo jiné v odkazu, který je v příslušném místě článku přiložen, možné dohledat některé jejich hry, které dávají k dispozici široké veřejnosti pro uvedení. Resp. jsou i jen tvůrci co píší ale nerealizují tyto Murder party.
Základní informace bych tedy hledal v onom příslušném odkazu.


Momentálně jsem na začátku příprav čtvrté části, kde se chci i na toto ptát. Takže i tento tvůj dotaz zohledním a přidám jej do mých otázek. 

Hlavní spolupracovník a jeden z vydavatelů portálu LARP.cz
Předseda občanského sdružení Moravian LARP, o.s.
email: mealtiner [at] larp [dot] cz

Jen malá poznámka k tomu úvodnímu výčtu, kde že se po světě a hlavně po Evropě hrají larpy. Tak třeba taky v Irsku potažmo Velké británii, ostatně připravujeme o tom jeden z dalších článků série ;)

-pb [at] larp [dot] cz (pb)-

facebook