Larpová databáze spuštěna!


Redakce LARP.cz - zveřejněno17 Prosinec 2012

Už několik let se v larpové komunitě spekuluje o tom, že by nebylo od věci vytvořit společný internetový projekt, který by shromažďoval všechny existující larpy a ideálně by nabízel i nějakou možnost hodnocení nebo komentování. A byť server larp.cz nabízí řadu zajímavých funkcí a určitě plní roli komunitního internetového centra, uživatelsky přívětivá databáze ve stylu CSFD, která by shromažďovala komorní i venkovní hry, tady dosud chyběla.

Na počátku bylo slovo. A to slovo bylo od Roslava a to slovo bylo „Ano, pojďme do toho.“ Takže vlastně čtyři slova. Roslava bych rád zmínil na úvod. Přestože otěže v pozdější fázi převzali jiní, jeho popichování a tlačení tohoto projektu na začátku skutečně inspirovalo ostatní, aby se do toho konečně pustili. První skutečně důležité impulzy projektu, který jsme nazvali Česko-slovenskou larpovou databází (a skutečně chceme, aby byl projekt přínosný pro komunity z obou zemí) byly dodány na komorní chatě v únoru 2012. Následně se věci začaly hýbat. Tedy začal jimi hýbat hlavně Balda, jakožto hlavní programátor, já jakožto hlavní remcal (střídaje v této úloze Roslava) a dohazovač lidí, Manik jako programátor designu, Čiki jako expert na styk s veřejností a další, z nichž je nutné jmenovat především Jakuba Siegla, jehož grafický základ dává webu larpové databáze tvář.

Postupem času se trochu měnily cíle, které jsme si dávali. Termíny se posouvaly (původně se spekulovalo o tom, že bychom databázi mohli slavnostně spustit na brněnském Larpvíkendu…ano…taky se tomu teď smějeme…) a v jednu chvíli to i vypadalo, že projekt (podobně jako mnoho jiných) zajde na úbytě. Nakonec se ale vše (hlavně díky času, který tomu věnovali programátoři) skutečně dotáhlo dokonce a my vám můžeme představit první larpovou databázi, kterou najdete na stránkách larpovadatabaze.cz. 

Proč zrovna larpová databáze? Odpovědí máme celou řadu. Tak především proto, že nám přijde dobré mít všechny larpy na jednom místě s možností komentování a hodnocení. A to nezávisle na jiných aplikacích, jako jsou kalendáře, systém Larpedie apod. Je to dobré pro organizátory larpových festivalů, kteří tak mohou velmi rychle hledat potenciální larpy pro svou akci. Je to dobré pro organizátory samotných larpů, kterým databáze poslouží jako zpětná vazba a možnost srovnání s jinými hrami. Je to dobré pro nováčky, kteří mohou v databázi hledat hry, které si chtějí zahrát nebo zjišťovat, jak je hodnocena hra, na kterou se chystají. Je to dobré pro světový mír, protože až bude o naší databázi vědět celý svět a války se budou odehrávat jen v larpech, budeme se mít všichni společně dobře. No a je to dobré také pro naše ego samozřejmě. 

Slýcháme argument, že už nějaké larpové databáze máme. Jednak je tu ta na portálu larp.cz a druhak ta na Larpedii. Faktem zůstává, že ani jedna není příliš používaná a nenabízí to, co by larpová databáze chtěla mít – solidní grafické prostředí či příjemné uživatelské rozhraní (a to i pro nováčky či lidi vně komunity). Navíc, zatímco na larp.cz nenajdete moc komorních larpů, na larpedii se zase nesetkáte s velkými outdoor hrami nebo bitvami. A tím se dostávám k důležitému bodu tohoto textu: Náplň naší databáze totiž nebudeme tvořit jen my, duchovní otcové a matky projektu a moderátoři, ale především vy. Právě vy budete mít možnost zadávat své hry do databáze a právě vy budete mít možnost komentovat a hodnotit hry, které jste hráli. A tak si vás už nyní dovolím vyzvat: Dělejte to. Buďte aktivní a nebojte se ohodnotit hry, které jste hráli věcně a tak, jak si zaslouží. Děláte to pro nás, pro tvůrce larpů, pro sebe a pro mír. Pokud si nebudete jistí, zda právě vaše hra patří do databáze, napište nám. Nicméně platí, že nechceme databázi omezovat jen na nějaký konkrétní druh larpů. Ano, největší využití má databáze pro larpy opakovatelné (což bývají často komorní), ale jsme přesvědčeni o tom, že to může být velmi zajímavý nástroj zpětné vazby a zdroj informací i o larpech outdoorových či bitvách, a to bez ohledu na žánr a počet účastníků. Vše samozřejmě s plným vědomím toho, že musíme zajistit kvalitní strukturování databáze a relevantní hodnocení a srovnávání srovnatelného. V současnosti běží portál v beta verzi, kdy testujeme, ladíme nedostatky a plánujeme přidání dalších funkcí a vylepšení. Proto neváhejte reportovat veškeré problémy, které zaznamenáte a navrhovat možná zlepšení.

Co napsat závěrem? Snad jen, že projekt larpovadatabaze.cz je projektem nevýdělečným, realizovaným z vlastních (či našich domovských organizací) zdrojů, ve volném čase a bez nároků na odměnu. Děkuji proto hlavně programátorům, kteří mu věnovali mnoho a mnoho hodin práce, a děkuji také všem, kteří projektu věřili a věří. Jsme rádi za konstruktivní kritiku, ale tu někdy musí vystřídat činy a to se snad v tomto případě podařilo. Jak moc úspěšně už závisí do velké míry i na vás.

Autor: Filip „Drirr“ Appl

5
Váš hlas: Žádná Průměr: 5 (4 hlasů)

Jsem rád, že larpová databáze vznikla a je dobře, že toho ujmuli ti, kteří to uměli lépe než já.

Když jsme o tom jednali v únoru na Komorní chatě, larpové autority, kterých si vážím, měly názor, že nic takového není potřeba. To mě trochu zarazilo. Ale dostalo se mi satisfakce, když vidím, jak ty samé autority teď s nadšením do larpové databáze zadávají hry, komentáře i hodnocení.

Takže děkuji jak autorům česko-slovenské larpové databáze, tak uživatelům z larpové komunity, aktivně naplňujícím databázi údaji, za splnění jednoho ze snů larpového fanatika.

facebook