Návod na hlavici šípu


Osrik - zveřejněno12 Prosinec 2012

Není snad nic horšího, než když se k vám při boji dostane příšerný šíp. Jeho pravidelné znaky jsou obří, těžká hlavice, která se houpe na týble a zářez hluboký tak na vlas, místo na tětivu.

Chcete si na larpech zastřílet? Nebaví vás dokola pořád vyrábět celé šípy, protože vám je rozšlapou? Pak si pročtěte tento článek.

Nemám nic proti poslednímu článku o šípech (pozn. redakce: Návod na výrobu šípů), tady na tomto portále, ale přijde mi zastaralý. A proto jsme se rozhodl sepsat krátký návod na výrobu hlavice inspirovaný obchodem U Hobitů. Netvrdím, že je to spása všeho, dogma ani nic podobné, ale mám s ním dobré zkušenosti.

Není snad nic horšího, než když se k vám při boji dostane příšerný šíp. Jeho pravidelné znaky jsou obří, těžká hlavice, která se houpe na týble a zářez hluboký tak na vlas, místo na tětivu.

Než začnete výrobu, musíte si tedy rozvrhnout co od šípu chceme. Já se zaměřím pouze na výrobu hlavice, protože koupit tyčku, udělat do ní zářez přímočarkou a nalepit na to nějak pásku umí snad každý.

 

Co od hlavice teda chceme?

  1. Musí být bezpečná
  2. Recyklovatelná - víceré použití
  3. Lehká, aby měl šíp dobrou rychlost
  4. Čím levnější tím líp

Pozn.:

Po několika upozorněních a nápadech na řešení, jsem pozměnil návod, taky aby šípy prošli i na B5A a jiných akcích, kde pevnou část těla vyžadují 30mm.

Co budeme potřebovat?

!!!NOVÝ!!! vinný špunt ze silikonu, PET vršek, mirelonovou trubku, EVA karimatku (doporučuji 14mm finančně to už není moc rozdíl od menších), molitan, akuvrtačku, smirkový papír, nůž, nějaké lepidlo, oboustranně lepící pásku a tessa pásku/kobercovku, záleží čemu dáte přednost.

 

Postup je jednoduchý až primitivní.

1) Do špuntu vyvrtáme díru průměru odpovídajícímu průměru týbla (nebojte se ono se to trochu stáhne stejně). Neprovrtejte špunt skrz, nechte tak 1cm neprovrtaný. Tzn pokud má špunt 3cm provrtejte ho do hloubky cca 2cm.

 

2) Obalte špunt páskou ze shora a po obvodu, je to jen na zpevnění a aby lepidlo lépe drželo. Následně přilepte PET vršek na dopadovou stranu a uříznete kolečko z mirelonu, vevnitř ho párkrát projedete smirkem, obrousí se tím hladká vrstva a lepidlo plochy lépe spojí, následně zapravíte, aby dosedal mirelon na špunt, přilepíte Vámi zvoleným lepidlem (chemopren, herkules..prostě něco co dobře lepí) a necháte zaschnout.

3) Vystřihnete si kolečko z EVA karimatky a molitanu - průměr 50mm!/ podle pravidel akce, na kterou jedete. Na EVA karimatku přilepíte z každé strany pruh oboustranně lepící pásky. Pak strhnete pásky a z jedné strany nalepíte molitan a z druhé špunt s mirelonem. Vznikne vám takový váleček.

4) Nožem ořežete mirelon, tak aby se svažoval k jádru, který tvoří špunt. Pak už stačí jen obalit páskou a narazit na týblo.

Netvrdím, že když někoho trefíte do hlavy/oka/krku/rozkrok/ucha/nosu/jiného citlivého místa, že ho to nebude bolet, ale ještě se nikomu při takovém zásahu nic nestalo. Šípy kontroluji namátkou vždy po bitvě. Jeden až dva kusy rozeberu a slepím zase zpět.

 

A to je výhoda těchto šípů. Nejen že je ze zlomeného týbla prostě sundáte a dáte na jiné, ale stačí odbalit pásku, vyhodit špunt s mirelonem a nalepit zpátky EVA karimatku, která je na oboustranně lepící pásce. Takže hlavice vás vyjde cca na 10Kč a vydrží vám dokud nevyměníte spodní část nebo vám ji neukradnou ;-).

Pár poznámek z veřejné debaty o šípech - aneb věty, které by sme měli tesat do kamene:

Melkel:

1. proč jádro 30 mm, a ne 50, nebo 25?
Očnice má od horního ke spodnímu okraji obvykle kolem 35 mm (na lebce, bez měkkých tkání). Tzn. že v ideálním případě potřebujeme pevné jádro, které má průměr nad 35 mm. Současně ale je také co nejmenší, aby se šípem dalo vůbec mířit, a má přiměřenou hmotnost, aby se šíp choval ve vzduchu rozumně (vzduchový polštář tlačený rovným čelem hlavice šíp v letu destabilizuje a brzdí, proto široké hlavice znežňují míření, střelbu na větší vzdálenost a zvětšují pravděpodobnost obrácení šípu v letu).
Hledali jsme tedy něco, co bude 1. normálně dosažitelné, 2. cenově dostupné, 3. bude vyhovovat výše uvedenému a 4. nebude umožňovat hádky, že to "ještě vyhovuje". Po vcelku intenzivním hledání jsme našli nepoužité šampusové špunty. Které mají sice o něco menší průměr než je žádoucí, ale ostatní kriteria splňují v podstatě ideálně. Osobně mám problém s petkovými víčky, protože jejich uchycení a deformační schopnosti nepovažuji za vyhovující.
Zkoumali jsme i možnost nechat si vyrobit na zakázku šampusáky o průměru 35 mm, cenově to ale bylo mimo.

2. proč dodatečné měkčení
V praxi se na železných bitvách pouze šampusáky osvědčily (+-), na dřevárnách je ale frekvence střelby vyšší, je často na menší vzdálenost a v situaci, kdy ani cíl, ani střelec nejsou v pohodě a nekontrolují 100% situaci. Proto bylo nutné zvětšit průměr bambule šípu a přidat deformační zónu, aby bylo zabráněno dalším zraněním. Moje zranění například vzniklo tak, lukostřelec střílel na vzdálenost cca 30 metrů, a já jsem neměl brýle ani čočky. On se domníval, že jej vidím, když jsem se na něj díval, já jsem ho neviděl, a bohužel se netrefil do štítu,. jak zamýšlel, ale o 30 cm výš. Byla to přímá rána holým šampusákem, která v oku vyvolala tlakovou vlnu,ta potrhala žilky za sítnicí, sítnici trochu zmuchlala, a krev, která se vylila do sklivce, to ještě zhoršila. Pokud by hlavice šípu měla menší průměr, nemám oko - takhle mám částečnou ztrátu vidění. Pokud by byla větší a měkčí, budu mít monokl a na chvíli asi pokažené vidění.
Jen měkčení na menším jádře ale také nestačí, protože se vždycky může stát, že měkčení upadne, nebo se vymlátí, a pak záleží na jádru. Každý zlomek procenta, který sníží pravděpodobnost úrazu, za to stojí.

3. stačí jen měkčená hlavice?
Ne, je nutné i omezit sílu luku. Na začátku jsme šampusákem střlíleli i silnými luky do zdi, abychom zjistili, zda vydrží. Vydržel. Ale rychlost, kterou šípu udělí silný luk, a umožnění používání těžkých šípů, je nebezpečné. Už několikrát jsem viděl šíp zloměný či naštíplý při výstřelu, a frekvence těchto příhod se zvedá při stoupající nátahové síle luku. Rovněž předaná energie při nárazu může třeba v obličeji zlomit kost.
Proto považuji za magora člověka, který střílí 50liberním lukem na dřevárnách do lidí a argumentuje tím, že to natáhne, a nikdo si nestěžoval. Velmi mu přeji, aby nikdy nikomu nezpůsobi zranění s trvalými následky. Fakt to není sranda, a kontrola ze strany organizátorů je proto nezbytností. Zároveň bych klidně zavedl zkoušky ovládání luku, a nepouštěl do bitev pseudoluky ze špejlí, laminátových ohradníků a podobných zvěstev. Je to zbraň, která má IMHO ze všech zbraní na dřevárnách (možná s výjimkou kopí, kde platí skoro všechno, co jsem uvedl výše) největší pravděpodobnost způsobení vážného úrazu.

 

PS: Díky všem, kteří se účastnili debaty a nejakým smysluplným příspěvkem ji obohatili. Speciální dík Tomšovi a Melkelovi za jejich přístup.

Autor: Osrik

4
Váš hlas: Žádná Průměr: 4 (9 hlasů)

Můžete poradit, kde nakupovat jednotlivé části? Protože třeba tu EVA karimatku se mi nějak na internetu nedaří najít za rozumnou cenu (našel jsem jen kolem 700Kč)

Hezký návod a já, jestli teda můžu, bych se chtěla podělit o svoji upravenou verzi :) Na všech návodech se mi nelíbilo že musím pracovat s vrtačkou, přece jen ji nebudu s sebou tahat na intr :D Taky jsem se trochu inspirovala Hůrkou - asi si trošku podkopali tržbu když prodávají hlavice po kusech :D Každopádně moje hlavice se prakticky jenom seskládá a slepí. Jde o gumovou hadici (nebo hadičku), mirelon na trubky, EVU, molitan a zátky od piva - a prosím nezatracujte mě a nechte si to vysvětlit :) Vím že kov by v hlavici neměl být ale zatím jsem s tím neměla problém ani u pořadatelů ani v praktickém použití. Postup je přibližně následující - Gumová hadice/čka by měla odpovídat průměru týbla, když na něj totiž finální výrobek nasadíte nemusíte ani lepit protože pokud jste to neolejovali tak se s tama dá hlavice sundat jenom pečlivým kroucením takže nehrozí že by spadla nebo se uvolnila. Míry nechávám na vás, já to tvořím od oka a co se osvědčilo ale nemám to změřené. 

- ustřihne se potřebná délka hadičky a stejná délka mirelonového měkčení

- z mirelonové trubky se část vyřízne aby po nasazení na hadičku těsně doléhala a 

-přilepíme mirelon na hadičku a vybereme zátku od piva - nerezavou a nezohlou

- zátku přilepíme na jeden konec hadičky obalené mirelonem - velikostně krásně sedí.

- z EVY vystřihneme kolečka o průměru 5cm (popř. více pokud to pravidla vyžadují)

- doprostřed kolečka EVY obkreslíme zátku od piva kterou pak podle možností trošku vystřihneme tak aby se na základ který máme dala nasadit.

-přilepíme. (Pro větší bezpečnost můžeme na EVU nalepit ještě vrstvu "normální" karimatky nebo koberce ale není to nutné -ODZKOUŠENO-)

-  Nakonec se nahoru dá molitan nebo vata (a i ta mi byla schválena a popravdě mi víc vyhovuje a zdá se mi že i líp měkčí. Samozřejmě ne obvazová nebo kosmetická a musí jí být pořádná bambule :D )

 

 

Závěrem - lukostřelbě se věnuju už nějaký ten pátek a tenhle druh měkčení mám odzkoušené - Mám reflexní luk s 15kg nátahem pro LARPy a dřevárny, první takhle vyrobený šíp jsem podrobila zátěžové zkoušce :D Asi desetkrát jsem s ním vystřelila z plného nátahu do zdi z různých vzdálenostní od nějakých čtyř metrů až do cca dvaceti metrů (překvapivě se nezlomil) Potom jsem ho rozebrala a zkontrolovala zátku - to týblo tam nebylo ani lehce otlačené. Za mě - měkčení je bezpečné, organizátoři ani zasažení s ním zatím problém neměli + se dá složit bez vrtačky :) 

O mnoho lepší návod, než byl ten, který se zde objevil před dlouhou dobou. Jen si nejsem jistý tím špuntem, ony majjí občas tentedci praskat, při nárazu šípu. Mě takto prorazilo týblo i víčko od petky. Pravda je, že v něm nebylo na 100% na pevno, ale mělo prostor se pohybovt v trubičce ( výměnná hlavice). 

Jinak souhlas s Blizzym 4,5-5cm v průměru je minimum.

Závěrem, jestli někdo nechce vyrábět výměnné hlavice, je tento postup zcela dostačující.  

 

No vida, takhle to je OK a ještě i se zajímavým komentářem.

 

Ahoj :)

Ač to bude možná znít jako divnej dotaz, tak je tu. Jak jsi vystřihl z tak tlustého molitanu takové pěkné kolečko? Já když se vždycky snažím udělat kolečka z molitanu, vyjde mi Nepravidelný mnohoúhelník. Až na přední a zadní stěnu, ty jsou dokonale rovnoběžné.

                                                         Dík :)

Není nutno vystřihávat pěkná kolečka, stačí patvar +-8 úhelníkovitého tvaru, a páska motaná kolem už udělá vaši práci za vás.... 

Koupil sem si hliníkovou trubku a zbrousil na jedné straně hranu. Následně kolečko vysekávám pomocí tohodle a kladiva...doporučuju, ale pevnější materiál něž hliník.

Zní to zajímavě. Zkusím a děkuji Smile

 

Samozřejmě je dobře, že někdo napíše návod; ale návod není jen vyjádření, jak jsem to udělal já. Ten, kdo píše nějaký návod, nese určitou zodpovědnost, protože to podle něj budou dělat další. A proto by návod měl v první řadě být bezpečný.

Faktem je, že roky bylo na všech akcích, kam jsem jezdil požadováno, aby hlavice šípu měly průměr jádra alespoň jako korek ze šampusu nebo víčko od petky a často bylo v pravidlech zmiňováno, že špunt od vína je příliš úzký. Čim užší je jádro, tím snadněji se může při nárazu protlačit mekčením (p=F/S) a tím větší má šanci nějak poškodit oko.

A i když pomineme šířku jádra, prvním problémem tohoto návodu je, že tam nikde není uvedeno, jaká má být celková šířka hlavice ve výsledku. A to je podle mě docela zásadní informace u návodu na šípy. Když vezmeme v potaz rozměry očnice u dospělého člověka (výška 35 mm, šířka 40 mm), je jasné, že to šířku hlavice aspoň 5 cm, cokoli menšího může být nebezpečné.

Když píšete návody, nezapomínejte na to, že se jimi mohou řídit lidé naprosto bez zkušeností, kterým některá bezpečností hlediska prostě nemusí dojít.

 

Blizzy, Hlava Hydry

Ahoj, po debatě na Hofylandu v klubu B5A jsme došli ke shodě a článek od té doby upravuju...informace už jsou tam naházené, jen ještě musím udělat korekturu a poslat to administrátorům. Trochu to trvá, ale do konce tohoto týdne už bych to měl mít. Díky za postřeh s tím rozměrem, nevšiml sem si že to tam není, asi sem to bral jako automatickou věc.

Zdravíme,

upozorňujeme, že tento šíp bohužel nesplňuje požadavky na bezpečnosti Bitvy pěti armád Doksy - www.b5a.cz - takže pokud takový přijde do schvalování, nebude povolen, ale zabaven.

Důvod je jednoduchý - požadujeme minimální průměr tvrdé části jádra cca 30mm - špunt od šampusu nebo víčko od PETky - špunt od obyčejného vína má průměr o 1/3 menší a hrozí riziko probití se skrz měkčení v čele.

S pozdravem

Organizátoři B5A - Doksy

je to vaše právo, taková jsou pravidla. Jak sem psal není to žádné dogma, na moravě se lidi s těma šípama pohybují běžně a problémy nenastávají, ale pravidla jsou pravidla.

Jen by mě zajímalo na základě jakého matematického nebo fyzikálního výpočtu jste došli k těm číslům. Klidně mi to pošlete do pošty. Zajímalo by mě to i ze stránky mého zaměstnání. Smile

 

Osrik

A taky se tím šípem pravděpodobně nenajíte, zabaví vám ho při dělání kravin v hodině biologie a nepůjde s ním fotit. Což jsou informace asi podobně přínosné hodnoty jako tahle. O:-)

L'ap'za zhah nodven, jhal udos maglust ph'nindyn, vel'uss dajakk ol... L'oloth zhah naut verin, ol shlu'ta tlu er'griff l'orn vel'bolen torthae ol...

Podle mě je informace, že se takový šíp nesmí používat na největší bitvě v ČR, poměrně DOST podstatná

Ještě vyjádření od nejbarevnější, nejtvrdší, nejsluníčkovější, nejegoističtější a další tak 150ti a je to doma, návod může (ne)projít. Omg kdo si to na akci nepovolí, tak si to tam nepovolí, je to jeho akce a ostatním to stejně tak ale může být dost ukradené. Fakt nechápu touhu to k tomu návodu sdělovat.
Ale tak nebudem si tu na ty Vánoce podpalovat stromečky, je to jen názor a jeho vyjádřením myslím svoji úlohu splnil. O:-)

L'ap'za zhah nodven, jhal udos maglust ph'nindyn, vel'uss dajakk ol... L'oloth zhah naut verin, ol shlu'ta tlu er'griff l'orn vel'bolen torthae ol...

Jakože.. cože? Vážně tu protestuješ proti tomu, že se organizátoři B5Ačka vyjádřili, že u nich takové šípy neprojdou? Ono na B5A přeci jen dorazí o něco málo víc lučištníků (a lidí celkově) než na tvoje Heroesy a hrozí tak i nebezpečí, že se někdo podívá sem a najde tnhle návod. Podle mě je fajn gesto napsat ať to nedělaj, ušetřej jim tim starosti a problém na místě..

 

LARP - Because real life sucks...

http://www.vyiri.net

Tak ještě jednou - tady nejde vůbec o B5Ačko, ani o jakoukoliv jinou akci (navíc, je to jedna akce, nějaká "nej" tu nehrají roli, je to jedna akce). Tady jde o to, že pro návod k šípu je to informace o ničem. Návod se někomu nelíbí? Něco se na něm nezdá? Ok, tak snad napíšu, s čím třeba nesouhlasím, nebo co bych udělal jinak - konstruktivně. Ne "tohle já na akci nepovolím", to snad nikoho zajímat nemusí, to je věc toho orga a kromě toho to není o nic opřené (bo je to nebezpečný...a vůbec, zbraně jsou zlé, já bych je zakázal). Prostě mi to přijde jako prezentace dost ujetého přístupu k věci, když už se s tím návodem někdo dělal.

L'ap'za zhah nodven, jhal udos maglust ph'nindyn, vel'uss dajakk ol... L'oloth zhah naut verin, ol shlu'ta tlu er'griff l'orn vel'bolen torthae ol...

"Návod se někomu nelíbí? Něco se na něm nezdá? Ok, tak snad napíšu, s čím třeba nesouhlasím, nebo co bych udělal jinak - konstruktivně. "

Však přesně to v tom příspěvku je :

"Důvod je jednoduchý - požadujeme minimální průměr tvrdé části jádra cca 30mm - špunt od šampusu nebo víčko od PETky - špunt od obyčejného vína má průměr o 1/3 menší a hrozí riziko probití se skrz měkčení v čele."

Takže jsem vážně ten tvůj komentáž nepochopil.

Ty kluku.. to je prostě hustý :)

LARP - Because real life sucks...

http://www.vyiri.net

Omlouváme se Bonhartovi, že jsme ho obtěžovali tím, že musel číst náš příspěvek.

Díky Osrikovi za to, že k naší kritice přistoupil tak, že se začal o problematiku vášnivě zajímat a těšíme se na editovanou verzi.

Doufáme, že ostatním bylo naše vyjádření užitečné přinejmenším v tom, že jsme se snad vyhnuli nějakému nedorozumění na místě.

facebook