GameCon 2011 nabídne možnost zahrát si šest larpů


Redakce LARP.cz - zveřejněno05 Červenec 2011

gamecon

Kalendář: GameCon 2011- komorní larpy

Stalo se již pravidlem, že se v červenci setkávají příznivci nejrůznějších nepočítačových her z Čech a Slovenska, aby si zahráli, poznali ostatní hráče a objevili novinky. Tohle setkání nese název GameCon a letos se uskuteční jeho již sedmnáctý ročník, druhý v příjemném prostředí České Třebové. Jeho program by rozhodně nebyl úplný, pokud by neobsahoval několik originálních larpů. Pokud se tedy do České Třebové ve dnech 21. až 24. července 2011 vypravíte, budete si jich moci zahrát hned šest. Pojďme si je krátce představit.

I přes jeho výmluvný název začneme s larpem Game Over. Je to vážná hra klasického formátu, kde ke konci 21. století, uprostřed plně technizovaného světa budete moci svou závislost na počítačích vložit do rukou terapeuta. S jeho pomocí se pokusíte opustit virtuální svět, kam jste se pravděpodobně uchýlili, aby za vaším životem stála alespoň nějaká hodnota. Hra slibuje spoustu napětí a zvratů. Game Over vzešel z dílny Ireny "Iris" Vovsové a Veroniky "Golfi" Bartošové.

Pokud byste raději dali přednost komornímu konverzačnímu larpu, možná vás zaujme Odznak, zasazený do prostředí policejní stanice v divoké čtvrti současného Los Angeles. Ocitnete se v roli policisty, ale sbírání indicií a pomalé řešení případu vás nečeká. Co očekávat můžete, je množství zápletek, dramatické divadelní situace a možnost výrazně ovlivnit chod hry. Odznak je určen primárně pro hráče, kteří již mají s larpy nějakou zkušenost. Klade nároky na vžití se do prostředí, práci s herními informacemi a zejména určitou seberegulaci ve směru snahy hru vyhrát.

Zcela jinou zápletku předloží zájemcům Sofiina volba. Tenhle časově omezený larp slibuje napětí od samého počátku hry. Vezmete na sebe roli jednoho z pěti kamarádů, kteří se po dlouhé době setkali v jedné hospůdce. Takové setkání má nádech nostalgie, vzpomínek a je proložené notnou dávkou alkoholu. Vystřízlivění však nebývá příjemné. Zvlášť, když se ocitnete s bolavou hlavou v temné místnosti a musíte začít bojovat o holý život.

Dalším larpem, který si budete moci na GameConu zahrát, je Škola. Už samotný název dává tušit, že tenhle larp rozhodně nebude tak ponurý, jako Sofiina volba, i když ani zde o dramatické situace nebude nouze. 24 žáků páté třídy základní školy devadesátých let – to snad ani jinak nejde. Základní škola, to je pro někoho doba první pusy, pro jiného první cigarety. Mnozí měnili o přestávkách kartičky s hokejisty, další četli fotoromány v Bravíčku a jiní přemýšleli, jak doma zatajit poznámku v žákajdě. Škola je vystavěna na nadsázce a extrémních charakterech a autoři odvážně slibují, že si ji užije každý. Stálo by za to vzít je za slovo.

Další larp, který si představíme, se jmenuje Šotčín. To je název jednoho z posledních městeček, kde ještě žijí příslušníci národa maličkých šotků. Ti jsou sice malí vzrůstem, ale velcí v intrikách a politikaření. A to bude klást určité nároky i na hráče. Hra je totiž založena převážně na řešení starých, špatných a prosazování nových zákonů. Je cílena hlavně pro velmi extrovertní hráče, kteří hrají velmi ven. Budou muset mít velmi tvrdé lokty, protože šotčí politika není žádná legrace. Nečekejte však velké drama. Mělo by jít o komickou hru, při které se budete moci "vyblbnout do aleluja."

Poslední larp nás opět vrátí do reality, respektive nepříliš daleké minulosti roku 2003. Zápletka Závěti se točí kolem posledních dnů milionáře Jacka Johnsona, který na své panství sezval členy své rodiny, přátele a bývalé spolupracovníky. Motiv je jednoduchý. Než odejde, musí napsat závěť. V čí prospěch ale bude sepsána, záleží na tom, kdo dokáže nejlépe potlačit staré křivdy, oživit stará přátelství, nebo ukout nová spojenectví. Účel světí prostředky a dědictví nebude malé…

Samozřejmě, že GameCon nestojí jenom na larpech a nabídne návštěvníkům také rozsáhlou deskohernu, mistrovství v Dračím Doupěti, oblíbený Trojboj, sobotní party a také zajímavé přednášky na mnoho témat, týkajících se nejenom RPG. Vybrat si to pravé by tedy 21. až  24. července v České Třebové neměl být problém. Svůj program můžete začít plánovat už teď, stačí se podívat na www.gamecon.cz

AutorJiří Bláha

4.5
Váš hlas: Žádná Průměr: 4.5 (2 hlasů)

facebook