Návody


Výroba špičkové PVC zbroje

Redakce LARP.cz - zveřejněno22 Listopad 2017

pvc zbrojV dnešním článku od Radomíra Redanthalase Časty se podíváme na to, jak si vyrobit levnou a relativně jednoduchou PVC zbroj.

Na výrobu slušivé larpové zdroje nemusíte být nutně kovářem a mít k dispozici plně vybavenou dílnu. Do začátku nebudete potřebovat dokonce ani drahou kůži. Vystačíte si totiž s PVC nebo polykarbonátem a s trochou šikovnosti. Postup výroby takové zbroje vám ukážu na příkladu holenic k samurajské zbroji, ale stejným způsobem můžete vyrobit v podstatě cokoliv.

 

 

 

 

Áčkový stan, aneb od patlala pro patlaly

Orzo - zveřejněno27 Duben 2015

Tento návod není původně má práce, jeho autorkou je Gaome, zveřejňuji ho zde po domluvě s ní. Návod napsala poté, co ušila svůj první (a zároveň zatím jediný) stan, který můžete vidět nafocený na konci článku. Jedná se o dvoumístný stan typu áčko, ušitý z cca 10 metrů stanové látky.

 


 

Charakter postavy a kostým

Orzo - zveřejněno03 Červenec 2014

Tento článek je z těch více teoretických, věřím ale, že i tak má smysl ho číst. Pokusím se v něm vysvětlit, proč je dobré si vždy při tvorbě kostýmu vytvořit jistý charakter/příběh postavy, a to i pro larpy zaměřené pouze na boj. Článek je založen spíše na příkladech, než na samotném „teoretickém bádání”. Pro zjednodušení budeme ve všech příkladech předpokládat, že se chceme zúčastnit akce s tématikou J.R.R. Tolkiena.

 

 

 

I kostým na larp by měl mít smysl Část II – Inspirace historií

Orzo - zveřejněno24 Červen 2014

Předesílám, že tento článek je doporučením, nikoliv zákonem. Je určen pro hráče “outdoorových zážitkových akcí”, tedy larpů zaměřených přímo na boj nebo na hraní rolí v kombinaci s bojovými situacemi. Článek je také určený především pro akce, které mají svým typem jisté kořeny v historii (inspirace Tolkienem, Feistem a podobně.). Naopak není tou nejlepší inspirací na high-fantasy akce založené na předlohách typu Warcraft, stejně tak jako není vhodný pro přípravu na většinu komorních larpů, postapokalyptických akcí nebo akcí s tematikou současnosti.

 

 


I kostým na larp by měl mít smysl Část I – Posloupnost pořizování

Orzo - zveřejněno19 Červen 2014

 

 

Předesílám, že tento článek je doporučením, nikoliv zákonem. Je určen pro hráče „outdoorových zážitkových akcí”, tedy larpů zaměřených buď přímo na boj, nebo na hraní rolí v kombinaci s bojovými situacemi. Článek je také určený především pro akce, které mají svým typem jisté kořeny v historii (inspirace Tolkienem, Feistem a podobně). Naopak není tou nejlepší inspirací na high-fantasy akce založené na předlohách typu Warcraft, stejně tak jako není vhodný pro přípravu na většinu komorních larpů, postapokalyptických akcí nebo akcí s tematikou současnosti.

Výbava pro „život” postavy

Orzo - zveřejněno16 Červen 2014

 

Začíná léto a s ním i mnoho vícedenních akcí zaměřených více na zážitky a život postav, než na samotný boj. V tomto článku se pokusím poskytnout rady, co všechno by se na takové akce mohlo hodit. Nikdo však nečeká, že si začátečník pořídí hned všechno. Článek má sloužit jako ukázka, jak může vypadat jakásiideální” výbava, a především inspirovat k tvůrčí činnosti.

 

 

Před, na a po prvním larpu

Orzo - zveřejněno12 Červen 2014

 

Cílem tohoto článku je dát základní rady úplným nováčkům, aby se úspěšně zúčastnili své úplně první terénní hry - larpu. Není však vyloučeno, že zde i zkušenější hráči najdou nějaké podněty k zamyšlení. Různých rad může být samozřejmě mnohem víc, ale já se pokusím alespoň o ty, které považuji za nejdůležitější. Tento článek je zaměřený na účast na jednodenních bitevních akcích, nepočítá s nutností noclehu, s noční hrou a podobně.

 

 

O larpech na facebooku

Redakce Brno - zveřejněno03 Květen 2014

larp-facebookV poslední době začíná být pro mnoho lidí facebook jedním ze základních komunikačních kanálů.

Takže se tento trend nevyhnul ani larpům ve všech jejich formách. Na facebooku je nepřeberné množství larpových skupin, stránek, událostí. Některé larpy už ani nemají jiný zdroj informací než tam.

A protože to může být sem tam problém se v té změti stránek, skupin a událostí vyznat, udělal jsem takový přehled toho, co by člověk neměl na facebooku přehlédnout.

 

 

Podklady pro výuku šermu

azrik - zveřejněno18 Září 2013

Na larpy jezdím už 17 let. Za tu dobu se tyto akce postupně hodně změnily a vyvinuly.

Akce se rozrůznily, úroveň kostýmů a kulis šla nahoru, začaly se používat nové zbraně, mnozí účastníci se naučili šermovat apod.

Bohužel se tím stále zvyšuje práh, který musí překonat každý nový zájemce o tento koníček. Je třeba obdivovat každého začátečníka. Jen vzácně se najde někdo, kdo mu poradí.

Kolik vůle to chce, nezabalit to po první bitvě, dál se snažit a doufat, že se to nějak naučí.

Druhý poločas… (Úděl fotografů - 3. díl)

Viper - zveřejněno10 Červen 2013

V minulých dvou dílech jsme společně hovořili o přípravě fotografa před akcí a o tom, co všechno fotografa na akci může potkat a s čím se musí vypořádat. Také jsme se bavili o tom, jak by se správně měl fotograf na akci chovat, aby svou přítomností nerušil atmosféru či průběh akce.

Dnes si společně ukážeme, že předchozí dva články jsou vlastně pouze prvním poločasem fotografovi práce. V následujících odstavcích si povíme něco o fotografově práci doma u počítače. Budeme se bavit o třídění fotografií, o jejich následné úpravě či retušování.

facebook