Úvod do výroby kostýmů II.


Kolektiv autorů ASF - zveřejněno15 Prosinec 2003

Přečtěte si i předcházející článek: Úvod do výroby kostýmů - publikováno 3.12.2003

Návrh 3:

Toto je ten nejjednodušší střih, na který jsem přišla. Jediné, co je na něm sešité jsou ramena. Jak vidíte, jedná se o dva pruhy látky v horní části rozšířené na šíři ramen, zužující se zhruba k oblasti solaru, odkud je šířka neměnná. Je zde něco, co připomíná projmy na rukávy, ale nemusí to být tak vykrojené. Co se týče měr, potřebujete pouze čtyři a to: ramena, hruď CD, délka AB a šířka EF pruhu ve zúžené části (dle vkusu). Pod rukou ve výšce prsou je krátké rozšíření cca 10 cm, pak začíná zužující se část. Jako zapínání fungují po bocích našité tkaničky. Počet a rozestupy jsou čistě na vás. Měly by být zhruba v oblasti od bodů C a D až někam do pasu. Výstřih u krku vykrojte podle potřeby tak, abyste jím mohli prostrčit hlavu. Nemusím snad ani zdůrazňovat, že všechny okraje musí být nějakým způsobem obšité.

Návrh 4: 

A je zde poslední halena, která je ze všech nejnáročnější a to kvůli svým rukávům, jež jsou jednak dosti úzké (bude náročnější najít tu správnou mez pro pohyblivost), a vnější se šijí ze dvou dílů. Začnu popisem trupové části. Stejně jako rukávy se i zde jedná o poněkud užší střih, ale stále má jako ty předchozí pouze dva díly (přední a zadní). Délka AB je opět podle libosti, ale neměla by být příliš dlouhá. Šířka CD je přední obvod hrudi, ke kterému se příliš nepřidává, jelikož by halena neměla sice být upnutá, ale ani ne příliš volná. Jen tak akorát, aby umožňovala pohyb. V oblasti pasu dochází ke zúžení, to můžete udělat buď od oka (jen tak trochu) nebo si přeměřit pas a nějak to dát dohromady. Není to návrh na upnutý střih, tak se více méně jedná o odhad. Od pasu dolů se opět rozšiřuje na bocích. vzhledem k její délce zde nejsou nutné rozparky. Pokud máte bujnější hruď, nebude na škodu udělat záševky pod prsy, lépe pak padne. Vnitřní rukáv je klasický mírně zúžený. Opět upozorňuji, že by neměl být obtažený a hlava by měla být dostatečně velká. Vnější rukáv je sešit ze dvou dílů. Střih je jako na klasický, ale asi v ? se jakoby rozdělí a posune, aby bylo možné přidat přídavky na švy, a podél těchto přídavků se konečně rozstřihne. Sešijeme pak celý dolní šev, ale horní pouze těsně nad loket a všechny okraje obšijeme. Společně s rovněž již sešitým vnitřním rukávem se zlehka přišije velmi řídkým stehem, aby bylo možno vyzkoušet, jestli dobře padne. Pokud ano, prošije se na stroji. Je to stejný princip všívání dvou rukávů jako ve střihu 2.  

Návrh 5: 

Zde se můj popis omezí pouze na doporučení, protože je to již poměrně náročný střih (ze čtyř různých dílů), ke kterému je potřeba přesný střih. Jedná se čistě dámský model, ale za to opravdu velmi dobře padnoucí a slušivý. Takovýto střih je opět možno najít v jakékoli Burdě a vy si jej pak pouze drobně upravíte. Pozn.: možná to podle toho obrázku není přesně vidět, ale nemá rukávy, to co tak ční, jsou rukávy od haleny 4. Doporučuji použití nějakého pevnějšího materiálu tmavší barvy. Zapínání je možno udělat šněrovací ze předu, nebo by taky nebylo od věci udělat ještě dvě po bocích, jež by nahradily boční švy.

Autor: Túriel Eressiel

foto: archiv autora

5
Váš hlas: Žádná Průměr: 5 (1 hlas)

facebook